Over ons

Achtergronden

Suriname is 300 jaar lang gekoloniseerd door Nederland. In 1975 werd het land onafhankelijk. In drieëneenhalve eeuw is heel veel veranderd. De plantage-economie is in de tweede helft van de 20-ste eeuw veranderd naar een mijnbouw economie. De controle door het buitenlands bedrijfsleven wordt tegengegaan door opkomende eigen ondernemerschap. Een belangrijke kurk waarop de economie drijft – olie – is in staatshanden.

Maar er is nog een sterke erfenis van het kolonialisme in de geest van het Surinaamse volk in de vorm van de kolonisatie van de geest, waardoor er een gebrek is aan vertrouwen in eigen kunnen, een gebrek aan initiatief, een houding van nederigheid en onderdanigheid. Het dekolonisatieproces is nog niet afgerond. Een evaluatie en herschrijving van de geschiedenis van Suriname is een belangrijk onderdeel van dit proces.

Met steun van het Decolonial International Network en andere sponsoren is in Suriname het Instituut voor Dekolonisatie van Suriname (DekoSur) opgericht die dit onderdeel van het dekolonisatieproces zal uitwerken.

Doelen

Het DekoSur heeft de volgende doelen:

  1. Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van Suriname vanuit deze dekoloniale visie.
  2. Het produceren van een zesdelige encyclopedie over de moderne geschiedenis van Suriname.
  3. Het bevorderen van andere publicaties over de geschiedenis van Suriname.
  4. Het ontwikkelen van internationale netwerken over dekolonisatie van wetenschap.
  5. Het verzorgen van educatieve programma’s over de (de)kolonisatie van de geest en dekolonisatie van geschiedenis en wetenschap.

 

Contact

Het DekoSur wordt gevestigd in Paramaribo.

Email: info@dekosur.com